En son güncellenme zamanı 3 Ocak 2021
Konu Başlıkları
Almanca Saatler Nasıl Söylenir?
Almanca saatler yani die Uhrzeiten, günlük hayatta çok fazla kullanılan konulardan biri olması sebebiyle önemli bir konudur. Öğrenildikten sonra bol bol tekrar gerektirdiği için bu yazımızda basit, akılda kalıcı yöntemler ile birlikte bol bol alıştırma yapıp sizin bu konuyu kolayca anlamanıza yardımcı olacağız. Meraklanmayın sizin için çalışıyoruz 🙂
Peki bu yazının sonunda neler mi öğrenmiş olacaksınız? Saatin kaç olduğunu sormayı, bunun karşılığında tam saatleri, yarım saatleri, çeyrek saatleri ve dakikaları söylemeyi öğreneceksiniz. Hedefimizi belirlediğimize göre artık konuya geçelim isterseniz.
Öncelikle şu noktaya dikkat edelim, almanca saatler söylenirken günlük hayatta 1 ile 12 arasındaki sayılarla ifade edilirken resmi görüşmelerde veya yazışmalarda ise 1 ile 24 arasındaki sayılar kullanılır. Bu sebeple saatleri söylerken aynı zamanda sayıları da biliyor olmamız gerekmektedir. Peki saat nasıl mı sorulur?
–Wie viel Uhr ist es?
–Wie spät ist es?
Şeklinde iki soru ile de saati sorabilirsiniz.
Tam Saatleri Söyleme
Almanca saatler kısımında tam saatleri söylemek gayet kolaydır çünkü aşağıda verdiğimiz söyleme kalıbının yani “Es ist … Uhr” cümlesinin değişen kısmına örnekteki gibi o zamanki saati sayı olarak yazmanız yeterlidir.
- Es ist … Uhr (Es ist sieben Uhr – Saat yedi)
Not : Normalde 1 sayısı almancada eins iken saat söylerken "Es ist ein Uhr" şeklinde çekimlenerek söylenir veya direkt "Es ist eins" denir.
Buçuklu Saatleri Söyleme
Almanca saatler söylenirken yarım veya buçuk anlamlarına gelen almanca halb kelimesi kullanılır. Önce yarım kelimesi yani halb söylenir, daha sonra ise saat ifade edilir. Burada ise “Es ist halb … ” kalıbı kullanılır.
Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta, buçuklu saatler söylenirken içindeki saat değil bir sonraki saat ile birlikte söylenir. Yani saat iki buçuk ise üç buçuk şeklinde söylenir. Almanca yazacak olursak, ” Es ist halb drei (Saat iki buçuk) “. Kulağa garip geliyor değil mi? Olsun bir saat fazladan söyleyin, ömrünüzden vermiyorsun ya 🙂 Neyse, günlük hayatta ise bu saat söyleme kalıbını biraz daha kısaltıp direkt olarak ” halb drei “şekilinde de söyleyebilirsiniz.
- Es ist halb … (Es ist halb neun – Saat sekiz buçuk)
Çeyrek Kala / Geçe Nasıl Denir?
Saatte genel olarak geçe durumu var ise nach, kala durumu var ise vor kelimelerini kullanıyoruz. Çeyrek anlamını katmamız için ise Viertel kelimesi bize yardımcı oluyor. Zaten kelimelerin sözlük anlamları da bu durumları destekliyor. Yani burada ise iki tane kalıp cümle vermemiz doğru olur, ilk cümle çeyrek geçe, ikinci cümle ise çeyrek kala için kullanılır. Üç noktalı olarak bırakılan yere ise söylenmek istenen saat geliyor:
- Es ist Vertel nach … (Es ist Viertel nach fünf – Saat beşi çeyrek geçiyor)
- Es ist Viertel vor … (Es ist Viertel vor fünf – Saat beşe çeyrek var)
Saat ile Dakika Belirtme
Almanca saatler ile birlikte dakika belirtmek için niye yukarıda öğrendiğimiz kelimeler nach ve vor yardımcımız olacak. Bu cümleyi kurarken ise kullancağımız kalıp ” Es ist … nach/vor … “ şeklindedir. İlk boşluğa kalan veya geçen dakikayı, ikinci boşluğa ise saat eklenir.
- Es ist … nach … (Es ist zehn nach neun – Saat dokuzu on geçiyor)
- Es ist … vor … (Es ist zehn vor neun – Saat dokuza on var)
Not : Eğer saat çeyrek geçiyor veya kala ise bu durumda dakika kısmında fünfzehn veya Viertel kullanılabilir. " Es ist viertel vor zehn / Es ist fünfzehn vor zehn - Saat ona çeyrek var"
Almanca saatler resmi biçimde söylenirken ise şu kalıp kullanılmaktadır. İlk boşluğa bu sefer saat, ikinci boşluğa ise dakika gelmektedir:
- Es ist … Uhr … (Es ist neunzehn Uhr zwanzig- Saat ondokuz yirmi)
Örnekler :
- 7:00 – Es ist sieben Uhr (Saat yedi)
- 7:05 – Es ist fünf nach sieben / Es ist sieben Uhr fünf (Saat yediyi beş geçiyor)
- 7:15 – Es ist fünfzehn nach sieben / Es ist viertel nach sieben (Saat yediyi onbeş/çeyrek geçiyor)
- 7:30 – Es ist halb acht (Saat yedi buçuk)
- 7:40 – Es ist zwanzig vor acht (Saat sekize yirmi var)
- 7:45 – Es ist fünfzehn vor acht / Es ist viertel vor acht (Saat sekize onbeş/çeyrek var)



Arkadaşlar konun sonuna geldiğimizde öğrendiklerimizi bir saat üzerinde özetlemek istedik. Şekilde bulunan saatte hangi zaman dilimlerinde hangi yapılar kullanılması gerektiği gösteriliyor. Bu şekli aklınızda tuttuğunuzda bundan sonra saatleri söylerlerken daha rahat olcaksınız. Hadi bu konuda kendimizi bir de aşağıda bulunan alıştırma ile test edelim.
Alıştırma



Time is Up!
Not : Almanca’da renkler nasıl söylenir hiç merak ettin mi? Eğer meraklı bir öğreniciysen sitemizde bulunan Almanca Renkler konusuna buraya tıklarayarak ulaşabilirsin.
İşte bu, başardınız!!! Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktasınız 🙂
Eğer beğendiyseniz aşağıda bulunan kısma yorumlarınızı yazarak bizi çok mutlu edebilirsiniz.
“Görüşleriniz bizim için değerlidir“
Saatleri sayfanızdan çalıştım fakat sonda vermiş olduğunuz sınavı yaptığımda doğru bilmeme rağmen YANLIŞ ibaresi çıktı çünkü aynı şıkkı iki kez yazmışsınız birkaç soruda.Daha dikkatli olmanızı istirham ediyorum.Çalışmalarınız içinde ayrıca teşekkür ederim
Her bir parçası ayrı ayrı güzel anlaşılır ellerinize sağlık